Hoe haal je de angel uit een lastige vraag?

Stel. Je bent Job Cohen en staat achter het spreekgestoelte in de Tweede Kamer. Bij de interruptiemicrofoon staat Geert Wilders, die je al langer het bloed onder jouw nagels vandaan weet te halen. Hij stelt je de volgende vraag: “Denkt de heer Cohen dat de PvdA-kiezer hem heeft gekozen om een oppositieleider te zijn met tanden, of de bedrijfspoedel van Rutte-I?”

Hoe reageer je?

De PvdA-leider negeerde de vraag en zette op zijn beurt Wilders weg als een kleuter. Dat kan beter!

Tijdens onze trainingen leren we deelnemers een eenvoudig stappenplan om lastige vragen te beantwoorden. Parafraseer de vraag eerst in jouw eigen woorden, geef een kort en krachtig antwoord en breng de discussie vervolgens terug naar een voor jou belangrijk onderwerp (spin). Neem nooit zelf beladen termen in de mond: daarmee valideer je ze en geef je ze meer aandacht. Door te parafraseren dwing je jezelf bovendien om de vraag rustig, zakelijk en inhoudelijk te beantwoorden in plaats van je af te laten leiden door de vorm.

Methodiek in actie

Hoe ziet het antwoord van Cohen eruit volgens deze methodiek?

Bijvoorbeeld zo:

“Voorzitter, de heer Wilders vraagt mij of we ons enkel beperken tot oppositievoeren of ook dingen gedáán willen krijgen.” (parafrase)
“De Partij van de Arbeid steunt maatregelen wanneer we vinden dat deze aansluiten bij ons verkiezingsprogramma en goed zijn voor het land. En waar het kabinet plannen presenteert die desastreus zijn voor onze samenleving, zullen we die binnen en buiten de Kamer bestrijden.” (antwoord)
“We zijn een waakhond: we houden het kabinet streng in de gaten en komen op voor de zwakkeren in de samenleving, een eerlijke verdeling van de lasten en werkgelegenheid voor alle lagen van de bevolking. Mét of zonder dit kabinet.” (spin)

Deze tip is gebaseerd op een groter artikel dat we gisteren publiceerden in nrc.next. Vanochtend stonden we opnieuw in de krant: nu met een analyse van Apple’s iPhone-presentatie. Tip: is een workshop ‘Presenteren als Steve Jobs’ iets voor jouw organisatie?

Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Post to Twitter

Deze overtuigtip verscheen eerder hier.

4 reacties op “Hoe haal je de angel uit een lastige vraag?”

 1. Petra zegt op 5 oktober 2011 om 14:41 :

  De tip om te parafraseren, antwoorden met eigen sterke argumenten en te ‘spinnen’ is natuurlijk waterdicht en prachtig. Maar wie heeft dergelijke munitie zomaar paraat tijdens een discussie, presentatie etc.? Als je daarover rustig hebt kunnen nadenken, de tijd hebt om het op te schrijven en nog eens te wijzigen, ja, dan lukt het. Maar zomaar uit de mouw…?

 2. Lars Duursma zegt op 5 oktober 2011 om 14:53 :

  Zo’n techniek moet je in je systeem slijpen tot-ie volledig vanzelfsprekend wordt. Dat gaat in stapjes. Begin bijvoorbeeld door consequent een lastige vraag te parafraseren en er vervolgens een antwoord op te geven. Pas als dat goed gaat, probeer je de ‘spin’ toe te voegen.

 3. Tom zegt op 7 oktober 2011 om 22:35 :

  Je kunt alles zeggen van Job Cohen, maar niet dat hij in dit geval geen goed antwoord heeft gegeven. De complimenten voor Job.

  http://www.youtube.com/watch?v=DLYPXm9ZOqk

 4. Jeri Perring zegt op 10 april 2013 om 05:58 :

  Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thanks!

Laat een reactie achter